Google oglas

 

Crveni ribiz

Ribizom u grozdovima možete dekorirati slastice ako ga prije zamrzavanja umočite u mješavinu tučenog bjelanjka i šećera.
Opis i porijeklo
U svježem stanju, bobice možete poslužiti samostalno sa ili bez dodatka šećera, ili kao dio voćnih salata. Ribiz je blizak srodnik ogrozdu. Plod crvenog ribiza (grma koji može doseći visinu i do 2,5 metra) bobica je živo crvene boje. Davne 1539. posađen je u kraljevskim vrtovima, kako izvještava poznati prirodoslovac Hieronymus Bock.
Rasprostranjen je u šikarama sjeverne Europe i Sibira, gdje raste samoniklo. Kad su bobice zrele, one su prozirne. Čak i u sasvim zrelom stanju, izuzetno je kiselog okusa, pa se ubraja u najkiselije vrste voća.
Energetska i nutritivna vrijednost
Sočne, crvene bobice ugodno kiselkastog okusa, u 100 g imaju 56 kcal / 234 kJ, sadrže 13,8% ugljikohidrata, 4,3% vlakana, 1,4% proteina. Od minerala i vitamina značajan je postotak vitamina C (41%) i vitamina K (11%), dok minerala ima u tragovima. Od organskih kiselina dokazane su jabučna kiselina, velike količine limunske kiseline i pektin invertin. S obzirom da su bobice ribiza odličan izvor vitamina C (50% dnevnog preporučenog unosa), preporučuju se kod skorbuta i bolesti pomanjkanja vitamina, a neophodan je i za sprečavanje raka jer je vrlo učinkovit antioksidant. Crvena boja ribiza potječe od karotina. Karotin služi organizmu za sintezu vitamina A, koji ne samo da štiti sluznicu, već i pospješuje izmjenu tvari u stanicama. Ribiz je dobar izvor vitamina K, održava zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sustava, aktivira osteokalcin, koji pomaže ugradnju kalcija u kosti te regulira sposobnost zdravog grušanja krvi. Od minerala sadrži najviše kalija te natrij, fosfor, magnezij i željezo. Plodovi crvenog ribiza koriste se kao svježe voće (rjeđe sušeno), svježi ili sterilizirani sok ili ribizovo vino, te marmelada i kompot. DOBAR IZVOR - pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10% dnevnih potreba RDA ODLIČAN IZVOR - pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20% dnevnih potreba RDA. RDA - Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine)
Ljekovitost
U pučkoj medicini, crveni ribiz poznat je kao voće koje jača, čisti i uljepšava naše tijelo. Bobice pobuđuju apetit, djeluju na povišeno lučenje žlijezda slinovnica, vrlo brzo oslobađaju mokraćnu kiselinu iz krvi, a dodavanjem lista i korijena, smanjuje se razina bjelančevina u mokraći. Zbog sadržaja vlakana u sjemenkama, bobice ribiza reguliraju aktivnost crijeva i odstranjuju iz tijela otrovne sastojke. Svježe bobice ili svježi sok osvježavaju i okrepljuju zdrave i oboljele od groznice, a sok razrijeđen vodom ili prirodnom mineralnom vodom, predstavlja punovrijedan i zdravi napitak kojim se može ugasiti žeđ. Koristan je za liječenje rekonvalescenata (pogotovo dijabetičara), jača cijeli organizam i nadomješta organizmu vitamine, regulira probavu te se uzima kod zatvora. Ljekovito djelovanje crvenog ribiza koristi se pri liječenju reumatskih tegoba, gihta i išijasa. Sirup od bobica ribiza jača srce i liječi oboljele od ospica, vodenih kozica, skorbuta i raznih groznica. Lišće crvenog ribiza koristi se za spremanje čajnog pripravka kod oboljenja jetre. Ujedno pomaže kod skleroze krvnih žila, visokog tlaka i upala mjehura. Korijen biljke, pomiješan s lišćem ploda, koristi se kao čaj za liječenje bubrega i mjehura, za razne upale i kod velike količine bjelančevina u krvi. Žele od crvenog ribiza je antiseptičan, ublažava bol kod opeklina i sprječava rast mjehurića.

 

Google oglas

 

BOBIČASTIM VOĆEM PROTIV RAKA

Da je voće zdravo i nužno u našoj prehrani, vjerojatno ne treba nikoga uvjeravati. I znanstveno su potvrđeni povoljni utjecaji tih šarolikih plodova prirode i ljudskog rada na zdravlje čovjeka. U svibnju 2005. godine objavljen je rad koji pokazuje da kupina sadrži antiangiogenu tvar koja sprečava rast tumora (J. Agric. Food Chem. 2005,53,3909). Jedan posto svježe mase kupina jest ta prirodna aktivna tvar koja je dovoljno moćna i za kliničku uporabu kao obećavajuća komplementarna terapija protiv raka. Na nedavnom skupu Američkog društva za kliničku onkologiju istaknuto je da bobičasto voće svojim antioksidantima snažno djeluje protiv raka. Kod kupine glavni je pritom tamni pigment antocijanin. Inače, i ostali flavonoidi djeluju u zaštiti ljudskih stanica od reaktivnih radikala, koji nastaju pod utjecajem zračenja, kemikalija, teških metala te uzrokuju mutacije, nastanak i širenje raka, oštećivanje krvožilnog sustava i živčanih stanica.
Pročitajte više o tome

Google oglas

 

Podijelite sa drugima

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineRSS Feed