http://www.kupinko.hr/image/cache/catalog/blog/012-1170x600.jpg

Ribiz - RIBES SPP.

  • 11 Mar 2018
  • |   0 Komentar

Opis biljke: Razlikujemo crveni, bijeli i crni ribiz od kojih je crni najbogatiji C vitaminom. Ima kiselkasto trpak okus i njegove bobice okupljene u grozdiće sazrijevaju sredinom i krajem ljeta. Konzumira se sirovi, često s dodatkom šećera i prerađuje se u sokove, marmelade i žele.

Crveni i crni ribiz, kao i ogrozd, pripadaju rodu Saxifragaceae.  Rastu samoniklo, ali se i kultiviraju. Plodovi su u obliku boba i vrlo ukusni.
Crveni ribiz ima sitne, sočne crvene bobe, ugodnog kiselkastog okusa.
Crni ribiz ima sitne sočne bobe ljubičasto-crne boje, a sasvim zrele bobe crne su boje, jakog mirisa; više se koristi u obliku voćnih sokova, sirupa, džema i kompota.
Visok sadržaj voćnih kiselina, posebno limunske kiseline u ribizima pospješuje ne samo rad probavnih organa, već cjelokupnog organizma. One potiču žlijezde na probavu, štite vitamin C od oksidacije, uništavaju bakterije i povoljno djeluju na izmjenu tvari, pridonose općoj ravnoteži u organizmu (ne povećavaju kiselost), poboljšavaju stanje zdravlja i povećavaju radnu sposobnost.
Čaj od crnog ribiza potiče rad bubrega, a time i izlučivanje vode i otpadnih tvari te osvježava i jača organizam.

0Komentar

Za komentar morate se Prijaviti


Imate li pitanje? +385 40 821973
Pitanje o narudžbi? info@kupinko.hr
Pitanje o podršci? info@kupinko.hr