http://www.kupinko.hr/image/cache/catalog/blog/brusnica-1170x600.jpg

BRUSNICA ( Vaccinia vitis idaea L.)

  • 18 Mar 2018
  • |   0 Komentar

BRUSNICA ( Vaccinia vitis idaea L.)
Porodica : Ericaceae ( vrijesovi)
Farmakopejski naziv: Baccae vitis idaeae

OPIS:
Brusnica je najpoznatiji biljni antiseptik koji djeluje na bakterije uzročnike upale mokraćnog sustava i umanjuje bol i grčeve od kamenaca i pijeska, te se primjenjuje za liječenje proljeva u kombinaciji s jabukama i mrkvom. Sadrži 7% arbutina a upravo on djeluje na bakterije. Brusnice se mogu sušiti i samljeti u prah, pa se dodaju u čaj ili vodu bolesnika s povišenom temperaturom. U kulinarstvu su neka jela, posebice od divljači nezamisliva bez džema od brusnica.
Raste na pješčanim, suhim i tresetnim terenima gorskih (većinom crnogoričnih) šuma. To je niski, trajno zeleni grm sa čvorastim, okruglim stabljikama, kožnatim, jajolikim, tamnozelenim i sjajnim listovima, na naličju točkastim, na rubu narovašenim i malo prema dolje zavinutim. Cvijet je bijel ili ružičast, postavljen na vršcima stabljike u punašnim, visećim grozdićima. Plod čine koraljno crvene i kiselkaste bobe, trpkog okusa, koje kada su zrele su brašnjave strukture, vrlo aromatične. Sadrže limunsku i jabučnu kiselinu.
Sadrži 5 mg/ 100 g oksoflavonoida , antocijana 60-200 mg/100 g, katekina 20 mg/100g, bioflavona 100 mg/100 g namirnice. Uz eterično ulje ima i sve ostale sastojke kao i borovnica (Vaccinium myrtillus), pa se može upotrebljavati umjesto nje.
Cvate od svibnja do srpnja,lišće se bere u proljeće, kad biljka cvate, a plod u jesen, od kraja kolovoza do listopada. Bobe se moraju očistiti od grančica i posve osušiti !
Kao i od borovnice, i od brusnice se može praviti ljekovito vino.
BERE SE : za lijek se upotrebljavaju lišće i plod – bobe, a ponekad i korijen.
Od listova se spravlja diuretički čaj koji pomaže prilikom upale bubrega i mjehura.

PRIMJENA, PRIPREMA I DJELOVANJE :
® Protiv pijeska i kamenaca bubrega i mokraćnog mjehura, te protiv mokrenja u krevet pije se čaj od 30 grama lišća brusnice koji se kuha u ½ litre vode dok se ne prokuha na pola, doda se 1 žlica meda ( ili kandisa).
Pije se toplo 3X dnevno po 1 šalica poslije jela. Taj čaj djeluje i na dišne organe, pospješuje znojenje, te pomaže kod groznice, gripe i reume.
Kod kroničnih bolesti ( koje su ovdje navedene), čaj treba piti duže vrijeme.

® U slučaju malaksalosti, pogotovo nakon velike temperature osvježuje voda u kojoj su močene zdrobljene bobe, ili čaj kuhan od cvijeta brusnice.

® DŽEM od brusnica : Prebrane i oprane brusnice staviti u pećnicu da se zagriju, zatim ih staviti u staklenke. Hermetički zatvoriti i kuhati u pari 15'. Poslužuju se kao prilog pečenju i jelima od divljači.

® UMAK OD BRUSNICA S MEDOM : potrebno : 1 kg brusnica, 500 g meda, klinčići, cimet i limunova korica. Očišćene brusnice istresti u veliko cjedilo pa ih potopiti u kipuću vodu, a odmah potom staviti ih pod mlaz hladne vode. Ocijediti ih i istresti u lonac, dodati med, pola čaše vode, nekoliko klinčića, malo cimeta i dosta sitno sjeckane limunove korice. Kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje sve dok brusnice ne omekšaju. Umak ohladiti pa ga uliti u male staklenke, dobro ih zatvoriti i čuvati na hladnome mjestu. Poslužuje se mala količina toga pikantnog umaka uz pečeno meso.

® PEKMEZ OD BRUSNICA: potrebno je 1 kg brusnica, 750 g šećera,; u 3,5 dl vode dodati šećer i miješati tako dugo dok se potpuno ne rastopi. Očišćene i oprane brusnice istresti u taj sirup i kuhati na laganoj vatri, neprestano miješajući, te pri tom skidati pjenu koja se stvara po površini pekmeza. Kad se postigne željena gustoća, još vrući pekmez uliti u dobro oprane staklenke. Zatvoriti ih tek kad se na površini stvori tanka kožica.

NAPOMENA : brusnica se po sastavu tek neznatno razlikuje od borovnice !

0Komentar

Za komentar morate se Prijaviti


Imate li pitanje? +385 40 821973
Pitanje o narudžbi? info@kupinko.hr
Pitanje o podršci? info@kupinko.hr