Google oglas

 

Opis biljke:

Kupina je trnoviti grm koji naraste 1-2 m visoko. Grane su joj dvogodišnjeg vijeka, duge su, tanke, savinute i bodljikave. Cvjetaju između svibnja i srpnja a sazrijevaju od kolovoza do listopada. Na jednoj grani mogu se naći plodovi u različitim stadijima razvoja. Kupine i hibridi trebaju jake potpornje jer su im izboji snažni i dugački. Nisu izbirljive glede lokacije, podnosit će djelomičnu sjenu, a uspjevat će i na tlima nešto manje propusnosti. Izboji su drvenasti no vrhovi im ipak mogu stradati od jakih mrazeva ako su posađene na izloženom mjestu. Razmak između biljaka ovisi o sorti: 1,8 do 4,5 m a razmak između redova 1,8 m. Koristi se na razne načine, ali je najbolje uzimati je u svježem stanju, kao plod ili sok. Prerađuje se u džem, sok ili vino. U narodnoj medicini upotrebljava se odavno, najviše kao čaj od lišća kupine te sirup i vino od ploda. Liječnik Dioskorid preporučao je žvakanje lišća kupine za jačanje desni. Galen je tvrdio da korijen kupine odstranjuje zubni kamenac, a Plinije da njeni izdanci zaustavljaju proljev i krvarenje. Za čaj se upotrebljavaju mladi listovi kupine koji se osuše. Oni sadrže tanine, flavone, organske kiseline, nešto vitamina C i minerale. U narodnoj medicini koristi se svjež plod kod želučanih problema, za jačanje organizma, poboljšavanje probave i izlučivanje vode iz organizma, kod prehlade i upale grla, za jačanje desni i protiv proljeva. Čaj od kupina - 3 žlice suhog usitnjenog lišća kuha se u pola litre vode, 5-10 minuta te ostavi stajati dok se ne ohladi. Tada se procijedi i doda se dok od limuna ili malo prirodnoga jabučnog octa te se ispiru usta i desni. Pomaže kod paradentoze. Voćna salata - 1 šalicu svježih plodova kupine, pola šalice narezane jabuke i 1 šalicu kuhane pšenice u zrnu prelije se vrhnjem i pospe nasjeckanim lješnjacima - blagotvorno djeluje na čitav organizam.

 

Google oglas

 

BOBIČASTIM VOĆEM PROTIV RAKA

Da je voće zdravo i nužno u našoj prehrani, vjerojatno ne treba nikoga uvjeravati. I znanstveno su potvrđeni povoljni utjecaji tih šarolikih plodova prirode i ljudskog rada na zdravlje čovjeka. U svibnju 2005. godine objavljen je rad koji pokazuje da kupina sadrži antiangiogenu tvar koja sprečava rast tumora (J. Agric. Food Chem. 2005,53,3909). Jedan posto svježe mase kupina jest ta prirodna aktivna tvar koja je dovoljno moćna i za kliničku uporabu kao obećavajuća komplementarna terapija protiv raka. Na nedavnom skupu Američkog društva za kliničku onkologiju istaknuto je da bobičasto voće svojim antioksidantima snažno djeluje protiv raka. Kod kupine glavni je pritom tamni pigment antocijanin. Inače, i ostali flavonoidi djeluju u zaštiti ljudskih stanica od reaktivnih radikala, koji nastaju pod utjecajem zračenja, kemikalija, teških metala te uzrokuju mutacije, nastanak i širenje raka, oštećivanje krvožilnog sustava i živčanih stanica.
Pročitajte više o tome

Google oglas

 

Podijelite sa drugima

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineRSS Feed