Google oglas

 

Opis biljke:

Nazivi su joj i himer, nimper, crvena jagoda, jagodnjak, črlena kupina. Malina raste u obliku grma, samoniklo po šumama, a i uzgaja se u predjelima umjerene klime. Plod maline sastoji se od mnogo malih, zajedno sraslih koštunica, koje su sočne i vrlo ukusne. Svježe maline zdrave su i vrlo hranjive, kao i sušene. Od malina se prave sokovi, sirupi, džemovi, kompot, vino. Sok maline - malinovac sadrži voćne kiseline, vitamine, minerale, pektin. U vrijeme sezone malina najbolje je piti svjež, neukuhan sok, a zimi kuhan. U narodnoj medicini, pored sokova i sirupa koji se prave u ljekovite svrhe širokog spektra, ljekoviti su i čajevi od malinovog lišća, kao i suhih malina od kojih se prave ukusni i zdravi voćni čajevi. Čajevi se koriste kod upale grla, prehlada, snižavanja temperature, za jačanje srca, kod hemoroida, lišajeva, osipa, kao oblozi kod upale očiju, za jačanje organizma. Čaj od malinovog lišća - 3 žlice usitnjenog lišća prelije se s pola litre kipuće vode, pusti odstajati i, kada se ohladi, piju se dvije šalice na dan, ili služi za ispiranje, ili za obloge. Sok od malina - 3 litre malina, 2 litre vode, 40 grama vinske kiseline - stavi se na sunce 24 sata, procijedi kroz gustu gazu i u sok se doda šećer koliko ima soka te kuha na laganoj vatri, a pri kuhanju skida se pjena.

 

Google oglas

 

BOBIČASTIM VOĆEM PROTIV RAKA

Da je voće zdravo i nužno u našoj prehrani, vjerojatno ne treba nikoga uvjeravati. I znanstveno su potvrđeni povoljni utjecaji tih šarolikih plodova prirode i ljudskog rada na zdravlje čovjeka. U svibnju 2005. godine objavljen je rad koji pokazuje da kupina sadrži antiangiogenu tvar koja sprečava rast tumora (J. Agric. Food Chem. 2005,53,3909). Jedan posto svježe mase kupina jest ta prirodna aktivna tvar koja je dovoljno moćna i za kliničku uporabu kao obećavajuća komplementarna terapija protiv raka. Na nedavnom skupu Američkog društva za kliničku onkologiju istaknuto je da bobičasto voće svojim antioksidantima snažno djeluje protiv raka. Kod kupine glavni je pritom tamni pigment antocijanin. Inače, i ostali flavonoidi djeluju u zaštiti ljudskih stanica od reaktivnih radikala, koji nastaju pod utjecajem zračenja, kemikalija, teških metala te uzrokuju mutacije, nastanak i širenje raka, oštećivanje krvožilnog sustava i živčanih stanica.
Pročitajte više o tome

Google oglas

 

Podijelite sa drugima

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineRSS Feed