https://www.kupinko.hr/image/cache/catalog/blog/kupina-1170x600.jpg

Kupina kao lijek

  • 24 Feb 2020
  • |   0 Komentar

Kupina kao lijek
(beru se mladi i zdravi listovi)

    KUPINA ( Rubus fructicosus L.)
    Ljekarnički naziv: Folium et fructus rubi fruticosi
    OSTALI NAZIVI : kupina divlja, brestova ostruga, crna jagoda.

    OPIS:
    Raste na rubovima oranica, u grmlju, šumama, šikarama i živicama, uz potoke i putove, na neobrađenom zemljištu, po brdima i planinama.
    To je grm dugačkih, ravnih ili kao luk savijenih grana punih jakog trnja. Mislim da neki podrobniji opis nije potreban, osim da ima bijeli cvijet, ponekad svjetloružičast, cvate u kitama. Plod je crna ukusna boba.

    UPORABA: pošto sadrži željezo, kalcij, natrij, vitamine, tanin, alkaloid, jabučnu i vinsku kiselinu, sol i šećer, svježi listovi (mladi ) sadrže vitamin C; za liječenje se koristi praktički čitava biljka; korijen, list, cvijet i plod. Korijen i mladi listovi sa vršikama beru se u proljeće i jesen, cvijet za vrijeme cvatnje, od svibnja do kolovoza, listovi u lipnju i srpnju – dok su još mladi. Plodovi se beru ili zeleni –nezreli, ili potpuno zreli - crni, potkraj ljeta.
    Kupina pušta brojno korijenje iz kojega niču biljke obogaćene lišćem. Po lišću se može utvrditi prisutnost podzemnih voda.
    Ukoliko je lišće s donje strane potpuno glatko – znači da raste na zemljištu koje je bogato podzemnim vodama Ako je lišće s donje strane dlakavo, vode je manje i duboko je u zemlji.
    Lišće se sakuplja bez peteljki, suši se u hladu. Pet kilograma sirovog lišća daje kilogram osušenog.
    Danas se sade mnogi varijeteti divlje kupine, odlikuju se većom rodnošću, ali i slabijom kvalitetom plodova. Naravno, u ljekovitom smislu!

    Pripravci od lista kupine ( čajevi i ekstrakti ) imaju nekoliko ljekovitih djelovanja, prije svega glede liječenja probavnog – crijevnog sustava. Čaj od lišća kupine se preporuča pri krvavim proljevima dojenčadi i male djece, odnosno za saniranje svih upale u crijevima. Na djelotvornost toga čaja ukazuju alternativna i oficijelna medicina.

    Još je P. Mattioli ( 1501-1577) pisao o ljekovitosti lista kupine : « Mladi listovi i izdanci, kuhani u vinu, služe topli za ispiranje usta i liječe gnojnu upalu usta i učvršćuju zube.» Vjerojatno je i to prvi lijek koji je poznat za liječenje paradentoze.

    RECEPTI - MJEŠAVINE LJEKOVITIH ČAJEVA S LISTOM KUPINE:
    ® Čaj za čišćenje: dva dijela /po 10 grama / lista kupine i koprive, te jedan dio / 5 grama / lista bazge i lista maslačka.
    Čaj se priprema kao oparak- kipućom vodom se prelije droga.
    ® ČAJ ZA TRUDNICE: dva dijela lista maline, jedan dio lista kupine i stolisnika ( Herba millefolii), te malo kore cimeta. Čaj se također priprema kao oparak. Pije se dvije šalice dnevno.
    ® Domaći - 2 ruski» čaj: 10 dijelova lista maline, 2 dijela lista kupine, 5 dijelova lista šumske jagode, 1 dio ploda šumske borovice ( u zamjenu crna ribizla ). Probajte, pa recite !

    ® KINESKI ČAJ : da -dobro ste pročitali !
    Pomiješati 3 dijela lista maline, jedan dio lista kupine, posušiti, ali ne potpuno! Uvenule listove zgnječiti i navlažiti mlakom vodom. Smjesu umotati u lanenu krpu ( kao kad se pravi savijača ), te staviti na toplo mjesto – da fermentira 4 dana.
    Smjesa poprima poseban « kineski « miris, a nestaje kada se smjesa posuši, da bi mogla duže stajati. Međutim, «kineska» aroma ponovno se vraća pri kuhanju čaja.

    Prejake menstruacije ublažava čaj od kupinovog cvijeta, pomiješanog sa lišćem i grančicama imele ( Viscum album ) koja mora biti bez boba!

    ® TINKTURA za jačanje želuca : šaka boba se pomiješa sa 5 velikih žlica meda. ( ili ¼ kg šećera ), namoči u 1 litri rakije ili konjaka, pa se ostavi na suncu ili toplom mjestu 6 –8 tjedana.. Pije se po 1 likerska čašica na dan

    Čaj od korijena kupine i žila od korijena – kuhan u crnom vinu – obustavlja krvarenja kod žena koje su u klimakteriju.

0Komentar

Za komentar morate se Prijaviti


Imate li pitanje? +385 40 821973
Pitanje o narudžbi? info@kupinko.hr
Pitanje o podršci? info@kupinko.hr