https://www.kupinko.hr/image/cache/catalog/blog/011-1170x600.jpeg

Antibiotici i brusnice

  • 11 Mar 2018
  • |   0 Komentar

 Brusnice su nekima previše kisele ali one zaista mogu pomoći vašem zdravlju. Znanstvenici su otkrili zašto su neki sastojci iz brusnica toliko snažni protiv bakterija koje uzrokuju brojne urinarne infekcije
Brusnice i njihov sok su izvrstan kućni lijek protiv urinarnih infekcija, a njihova ljekovita svojstva mogu se pratiti duboko u povijest kada su ih američki Indijanci koristili kao lijekove za tretiranje rana od strijela.
Znanstvene studije su potvrdile ljekovitost brusnica protiv urinarnih infekcija ali zbunjujući su bili mehanizmi koji se nalaze iza tih svojstava (1923 znanstveni su predložili ideju da kiselost brusnica uzrokuje antibakterijska svojstva u tijelu, ali te su teorije kasnije odbačene)
Profesorica Terri Camesano, inženjerka kemije na institutu Worcester Polytechnic u saveznoj državi Massachusetts, predvodila je istraživanje kojemu je cilj bio otkriti učinak kemijskih spojeva u brusnica na molekularnoj razini. Rezultat je bio otkriće kemijskog spoja koji mijenja strukturu bakterije Escherichia coli HB101, uzročnika infekcije mokraćnog sustava.
Otkriveno je da dulja izloženost bakterije E. Coli soku brusnice uzrokuje njeno mijenjanje tako da iz štapićastog oblika prelazi u spiralni. Znači da sok brusnice na neki način mijenja membranu bakterije.
Takve promjene na bakterijama uzrokuju da ih stanice ljudskog organizma odbijaju. Prema studijama sok brusnice stvara neku vrstu energetskog polja oko bakterije te na taj način sprečava da se bakterija veže uz stanice mokraćnog sustava.
Camesano je provela nekoliko istraživanja sa proanthocyanidinom, ključnim sastojkom brusnica u borbi protiv urinarnih infekcija. Taj kemijski spoj je tip tanina, koji ima brojne nutricionističke prednosti a nalazi se u čaju, vinu i naru.
Proučavajući mehanizme koji se nalaze iza pozitivnih utjecaja brusnica, Camesano iznosi da bi se na taj način mogli poboljšati tretmani za većinu bakterijskih bolesti obzirom da je E. Coli vrlo slična većini bakterija.
Važno je nastaviti s tim istraživanjima obzirom i na to da antibiotici stvaraju otpornost. Ovakav način liječenja je pogodan i za pacijente koje posjeduju alergiju na pojedine antibiotike.
Znanstvenici su potvrdili da se isti sastojci nalaze u kupinama ali je potrebno više istraživanja da bi se potvrdila učinkovitost kupina u liječenju bakterijskih infekcija. Količina soka brusnica potrebna da se spriječi infekcija je vrlo mala, kaže Camesano. Svega jedna čaša dnevno!

Osim toga, pozitivan učinak po zdravlje nije ograničen samo na infekcije mokraćnih putova. Brusnice mogu, kako kaže, smanjiti “loši kolesterol” te poboljšati “dobri kolesterol”. Osim toga, mogu smanjiti i rizik od srčanih bolesti, spriječiti kvarenje zubi, te pomoći u liječenju čira i raka želuca..
Camesano je svoj rad objavila 10. rujna 2006. godine na godišnjem okupljanju Američkog kemičarskog udruženja a može se pogledati na scientificamerican.com; prethodna istraživanja objavljena su u biltenu Biotechnology and Bioengineering, 5. veljače 2006. godine. Američki Nacionalni institut za zdravlje financira istraživanja o utjecaju brusnica na srčane bolesti te o drugim pozitivnim svojstvima toga kiselog voća.

0Komentar

Za komentar morate se Prijaviti


Imate li pitanje? +385 40 821973
Pitanje o narudžbi? info@kupinko.hr
Pitanje o podršci? info@kupinko.hr