https://www.kupinko.hr/image/cache/catalog/blog/013-1170x600.jpg

Žuta hrđa kupina

  • 11 Mar 2018
  • |   0 Komentar

Žuta hrđa kupine

Žuta hrđa je u nas nova bolest kupine, otkrivena prije nekoliko godina. Otprije nije poznata, jer se donedavno kupina nije niti uzgajala. Širenjem uzgoja ove voćne vrste stvoreni su uvjeti za pojavu žute hrđe. Vjeruje se da je amo dospjela uvozom sadnica kupine te da će se brzo širiti.

 

     Bolest se lako poznaje po karakterističnim žućkastim nakupinama koje nastaju na svim organima kupine: listu, peteljci, stablu i plodu. Oboljelo se lišće savija i deformira, suši i otpada, što nepovoljno utječe na urod i kvalitetu ploda. Prvi znak bolesti uoči se na donjem lišću u obliku žućkastih nakupinama, a na ljetorastima i stabljici  u obliku rana duljine centimetar ili dva. Ispod raspukle kore naziru se nakupine žutih spora.

       

    Oboljeli ljetorasti i stabljika mogu se osušiti, zbog čega bolest vrlo nepovoljno utječe na razvoj i vitalnost kupine.

 

     Na oboljelim biljkama plod teško, ili uopće ne sazrije.

 

     Spore formirane u žućkastim nakupinama šire se tijekom vegetacije  i  prouzroče novu  zarazu. Gljiva, uzročnik  bolesti, prezimi u oboljelim dijelovima kupine. Česta kiša i vlažno vrijeme pogoduju razvoju i širenju  bolesti.

 

     Treba primijeniti mehaničke i kemijske mjere. Ondje gdje je bolest jače zahvatila kupinu potrebno je, poslije berbe, odstraniti i spaliti oboljele izdanke. Preporuča se uzgoj manje osjetljivih sorta.

 

     Odmah poslije pojave prvih znakova bolesti, tretiramo fungicidima. To je obično u vrijeme kad ljetorasti dosegnu četrdesetak centimetara. Tretiranja se ponavljaju u razmaku od 10 do 14 dana.

 
     Preporučuju se preparati na bazi bakrenog oksiklorida (Bakreno vapno WP50),  mankozeba  (dithane M-45, mankozeb).

0Komentar

Za komentar morate se Prijaviti


Imate li pitanje? +385 40 821973
Pitanje o narudžbi? info@kupinko.hr
Pitanje o podršci? info@kupinko.hr