https://www.kupinko.hr/image/cache/catalog/blog/bobice-1170x600.jpg

BOLESTI I ŠTETNICI

  • 18 Mar 2018
  • |   0 Komentar


JAGODNI SAVIJAČI

 

Vrlo opasan štetnik na jagodama. Svilenkasta pređa obavija po nekoliko listova zajedno, a unutar tog zapretka mogu se vidjeti 0,5 cm dugačke zelenkaste gusjenice koje se hrane listnim tkivom. Takve listove treba odstraniti s biljke i uništiti, a biljke, po potrebi, poprskati prije cvatnje i još jednom nakon berbe.

 

CRVENONOGI KUKAC

 

Ovaj bezkrilni kukac može u nekim krajevima izazvati ozbiljna oštećenja na jagodama i malinama. Sam se kukac rijetko viđa jer se hrani noću, a pri bilo kakvoj smetnji odmah padne na zemlju. Suzbijanje je prilično teško, no pomoći će redovita obrada tla oko bilja.

 

 

KUKAC MALINAR

 

Presjek kroz osušene izboje malina pokazat će 1 cm dugačke gusjenice crvenkaste boje. Mlade se gusjenice skrivaju u zemlji tijekom zime, a u izboje se ubušuju u travnju, gdje se hrane njihovom unutrašnjosti. Uspavane gusjenice treba suzbijati zimskim prskanjem, a napadnute izboje odrezati i spaliti.

 

 

Štete na listovima i stabljikama

 

UŠI

Mnoge vrste ušiju napadaju meko voće, a učinci im često mogu biti vrlo ozbiljni. To se odnosi i na razne deformacije listova i vrhova izboja, no još više na viruse koje uši prenose. Maline napadaju dvije vrste ušiju - jedna vrsta malinovih ušiju napada listove, dok druga siše sokove iz stabljike i peteljke. Jagode napadaju mala jagodina lisna uš i voštana uš koja može potpuno deformirati biljku. Za sve slučajeve vrijedi pravilo da prskanje treba provesti čim se štetnici primjete.

 

GRINJE


Meko voće može napasti nekoliko vrsta grinja. Opći je simptom promjena boje listova u brončanu te sićušni kukci nalik na pauke, na naličju listova. Jagodina grinja mnogo je opasnija, a i teže se suzbija. Mladi listovi posmeđe, stariji se smežuraju, a cijela biljka može propasti. Napadnute jagode treba iskopati i spaliti.

 

SMEĐA ŠTITASTA UŠ

 

Nekoliko vrsta štitastih uši može napasti stabljike mekog voća. Ovi se kukci, nalik na šićušne školjke, ne mogu pomicati s mjesta i često su znak zanemarivanja biljaka. Najčešća je smeđa štitasta uš koja napada ribizle, ogrozde i maline. Prskajte bijelim uljem u studenom ili malathionom u ožujku ili rujnu.

 

 

PEPELNICA JAGODA


Riječ je o najčešćoj bolesti jagoda. Lako se prepoznaje jer se na gornjoj površini listova pojavljuju tamnosmeđe pjege, a napadnuti se listovi kovrčaju tako da se vidi i pepeljasta prevlaka na njihovu naličju. Bolest može napasti i plodove. Prskajte svakih 14 dana od početka cvjetanja do faze u kojoj plodovi počinju dobivati boju. Prilikom berbe odrežite sve oboljele listove

 

VIRUSI


U uzgoju malina i jagoda virusi su najveći problem. Prenose ih uši i drugi kukci, a kad se jednom biljka zarazi, ne može se izlječiti. Mozaičnost listova ozbiljan je poremećaj malina, dok se u jagoda češće javljaju neki drugi virusi - mjehuravost listova potkraj proljeća, žuti rub na listovima u jesen i nepravilna mozaičnost u proljeće i jesen. Sve oboljele biljke treba odmah iskopati i spaliti.

 

Štete na pupovima i cvjetovima

 

KUKAC MALINAR

 

Odrasli kukci oštećuju cvjetove malina, kupina i hibrida. Kad ih primjetite na cvatovima, prskajte.

 

 

MALINOV CVJETAR

 

Ovaj štetnik može napasti i jagode i maline. Cvjetna je stapka djelomično slomljena nakon što kukac položi jaja unutar cvjetovnog pupa, tako da cijela tvorba ostane visjeti ili čak padne. Koji put se napadaj ovog štetnika zamjeti s napadom kukca pipa, premda su cvjetari prepoznatljivi kukci tamnosiva tijela. Štete su rijetko takve da bi se moralo prskati.

 

JAGODINE PIPE

 

I maline i jagode mogu biti žrtve ovog štetnika. U svibnju i lipnju dolazi do posmeđenja i odumiranja cvjetova, a otpadaju i neotvoreni pupovi. Katkad se napadaj pipa zamjenjuje sa napadom malinova cvjetara, premda su pipe lako prepoznatljivi kukci metalno zelena tijela. Jača najezda pipa vrlo je rijetka, pa je rijetko potrebno prskanje.

 

MRAZ NA JAGODAMA

 

Najosjetljiviji na mraz jesu otvoreni cvjetovi jagoda. Nakon mraza izgledaju tako da se nitko ne može zabuniti - latice ostaju neoštećene, dok sredina cvijeta pocrni. Kad se to dogodi, ništa se više ne može učiniti. Zaštitu treba provesti prije mraza, a najbolje je pokriti biljke folijom ako se očekuje mraz u doba cvatnje.

 

 

Štete na plodovima

 

KUKAC JAGODAR


Oni su vrlo aktivni kukci sivkasta tijela dugački oko 1,5 cm. Izjedaju sjemenke na površini plodova i meso oko njih, tako da plodovi ostanu izobličeni. Redovito plijevite korov oko biljaka, uklanjajte otpale listove i vrtno smeće. Oko biljaka rasipajte mamce za puževe. Vrlo slične štete mogu izazvati i ptice.

 

 

PEPELNICA JAGODA

 

Ova je praškasta pepelnica vrlo opasna bolest jagoda. Osim listova napada i plodove, koji poprime blijedu boju, a često su i zakrivljeni pa nisu pogodni za jelo. Prskajte kad se otvore prvi cvjetovi, a prskanje ponovite još dva puta u slijedećih 14 dana.

 

SIVA PLIJESAN

 

Ova plijesan napada maline, jagode, grožđe i ribize kad su ljeta vlažna i topla. Oboljele plodove odstranite zajedno s ostalim napadnutim dijelovima biljaka, no najbolja je zaštita prskanje prije pojave bolesti, kad se u vlažnom razdoblju bolest i očekuje. Prskajte kad se otvore prvi cvjetovi, a prskanje ponovite još dva puta u slijedećih 14 dana.

 

 

KUKAC MALINAR

 

Malinar je najopasniji štetnik malina, kupina i hibrida, jer njegove 0,5 cm dugačke ličinke mogu potpuno pojesti plodove. Najbolje je vrijeme za prskanje kad plodovi počnu dobivati boju, osim u "loganberry" koji se prska čim otpadnu latice. No prskati treba prestati barem 7 dana prije berbe plodova.


0Komentar

Za komentar morate se Prijaviti


Imate li pitanje? +385 40 821973
Pitanje o narudžbi? info@kupinko.hr
Pitanje o podršci? info@kupinko.hr